My Češi, jako národ, jsme tyglíkem hašteřivých, závistivých, ale i vtipných a solidárních emocí a navyklých pracovních stereotypů, který odráží naše historické zkušenosti. A když jde do tuhého, tak se umíme semknout a zabrat za jeden konec provazu. A současná doba je taková.  Pandemická situace je vážná, nikoliv však zoufalá, jak praví klasik. Občanská solidarita se začíná projevovat. Na co nestačí vláda, to zvládají obyvatelé svépomoci. Jako např. tolik potřebné ochranné roušky. I naši Zkušení se zapojili – rozvážejí léky, nákupy, šijí roušky. Tyto aktivity neušly masmediím, a proto jsme byli zmíněni v různých periodikách, jako např. v Deníku 18.března. Blíže na

https://www.denik.cz/podnikani/pomoc-v-krizi-nabizeji-ostravske-manazerky-a-podnikatelky-20200317.html

Podnikatelky a manažerky nabízejí pomoc v krizi: asistují starším a šijí roušky

18.3.2020

Pomáhají starším a nemocným, šijí roušky nebo vyrábějí dezinfekci. Podnikatelky a manažerky v Česku, na Moravě a ve Slezsku tak přikládají ruku k dílu v době, kdy se Česko potýká s šířením nákazy způsobené novým druhem koronaviru.

„Snažíme se pružně reagovat na situaci a přicházet s cílenou pomocí,“ říká o aktivitě svých členek Kateřina Haring, prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM). Pomoc asociace sdružující na 160 členek koordinuje částečně centrálně, podnikatelky a manažerky jsou ale aktivní i samostatně a na lokální bázi.

Pomoc ohroženým skupinám nabízí ostravská organizace Zkušení.cz podnikatelky Hany Čmielové. „V současné situaci nastupující pandemie je nejvíce ohroženou částí seniorská populace. Proto by senioři neměli navštěvovat místa se zvětšeným pohybem lidí. Nabízíme seniorům pomoc s nákupem a dovozem potravin, vyzvednutím léků v lékárně, zajištěním pochůzek a dalšími aktivitami, šijeme roušky“ doplňuje členka ČMAPM Čmielová.

Pomoc seniorům a šití roušek zajistí v Ostravě také tým Jany Vávrové, ředitelky ostravské neziskové organizace Péče srdcem poskytující sociální služby seniorům. „Vzhledem k tomu, že jsme dostali minimální počet roušek od krajského úřadu, sháníme je po vlastní ose, šijeme, abychom neohrozili klienty, kterým je kolem 80 a 90 let. V tom nám pomáhají i rodiny seniorů, s nimi se dělíme o práci,“ říká Jana Vávrová.

Soustředí se na roušky 

Na šití roušek se momentálně soustředí i módní návrhářka a malířka Marcela Vymyslická, majitelka ostravského salónu Marva de Luxe, Věra Kaderková, majitelka reklamní agentury Rustika z Jevíčka či majitelka kosmetického studia Reny Renata Šebelová a další.

Pražská podnikatelka Saša Horáčková, majitelka kosmetického studia Laserslim, se vrhla na výrobu a distribuci dezinfekce: „Máme možnosti domluvit a zajistit výrobu dezinfekce. První várka je nabalená a nachystaná. Je velké množství zájemců, musí nahlásit čísla, kolik litrů potřebují.“ Zároveň ovšem připomíná, že líh, základní ingredience pro výrobu dezinfekce, je nyní nedostatkovým zbožím. „Poslali jsme kamiony do Polska a čekáme,“ dodává.

Podle Kateřiny Haring jsou podobně aktivní desítky dalších členek asociace. „Členky jsou velmi soudržné, dostáváme nabídky vzájemné pomoci i v rámci asociace,“ doplňuje.